Op de helft van de behandeling

Gisteren was het dan zover. De laatste chemo behandeling van de kuur. Hij viel zwaar. Je kan echt merken dat er veel rest chemo in het lichaam zit ondanks de twee weken rust tussen de kuren door. Gisteren voelde ik letterlijk en figuurlijk de energie wegvloeien tegen de chemo dit werd ingebracht. Conditie of geen conditie! Gelukkig had ik weer steun van J-W. Rond een uur of negen stond hij naast me om mij door de laatste kuur heen te helpen. En…….met gebak om dit moment van laatste kuur op een goede manier af te sluiten. Ronduit top! Fijne zwager heb ik toch!

Hoe dan ook, dit traject van de behandeling is gebeurd. En daar ben ik erg blij om. Het lichaam krijgt wat rust om de troep weg te werken en ik weet dat er niets meer bij komt.

Vandaag heb ik het intake gesprek gehad met de radioloog. Deze arts is tevens werkzaam bij het het LUMC en geldt daar als de expert op bestraling. Wat dat betreft zou ik dus in goede handen moeten zijn. Het was een goed gesprek waarbij ik ook een goed gevoel aan heb overgehouden. De arts heeft exact uitgelegd hoe en waarom de bestraling plaatsvind, toonde interesse in het hele verloop, hoe het thuisfront reageerde enzovoorts. Verder is hij ook betrokken bij de H10 trial waar ik in mee participeer dus ook daar is hij volledig van op de hoogte. Het stappenplan is als volgt:

Over drie weken wil hij beginnen met de bestraling. Hierdoor krijgt het lichaam de rust om te herstellen van de chemo kuur en verder wordt de tussenliggende tijd gebruikt voor de voorbereiding op de bestraling. Er wordt weer een CT scan gemaakt, een aparte afspraak met de rontgoloog enzovoorts

Hij denkt dat ik 18 tot 26 bestralingen ga krijgen die iedere dag gaan plaatsvinden. De bestraling vindt plaats op de aangedane plaatsen die op de Pet scan van maart zijn aangetoond. De bestraling is echt noodzakelijk naast de chemo. Waarom?

Ondanks dat de chemo vrij radicaal tekeer gaat tegen de kankercellen kan het toch zo zijn dat er kankercellen de chemo overleven. De ervaring leert dat chemo redelijk tot goed dekkend is tegen mogelijk verspreiding in het lichaam maar net iets tekort kan schieten op de plaatsen waar het zich heeft gemanifesteerd. Om de totale behandeling zo dicht mogelijk naar de 100% genezing te krijgen wordt er dus ook bestraald om de kankercellen te vernietigen. Met de bestraling wordt de dna van een kankercel in stukken bestraald. Dit omdat een kankercel in tegenstelling tot een normale cel (nog) niet de eigenschap heeft om de cel te herstellen.

Bij de behandeling van de kanker Hodgkin, aldus de arts, is de eerste klap een daalder waard. Vandaar dus chemo en bestraling. Allebei, ook aldus de arts, paardenmiddelen maar statistisch gezien op dit moment met het beste resultaat. Bij Hodgkin geldt dat mocht er iets achterblijven, bijvoorbeeld ter grootte van een speldenprik, dat de mogelijkheid krijgt om weer te groeien dan is dat bij Hodgkin foute boel omdat de behandeling ineens een andere betekenis krijgt en de kanker vele malen hardnekkiger is geworden. Hopelijk is mijn behandeling een daalder waard.

Vanavond bij de rugby training van J. gekeken en dat was weer even een leuke ontspanning. M. en A. zijn echt hele leuke, lieve mensen in omgang met hun voeten gewoon op de grond! Daar krijg ik echt positieve energie van.

De ervaring leert dat ik vandaag (de dag na de chemo) fit ben maar vanaf morgen tot en met zondag, maandag qua energie naar het nulpunt zal gaan en dan weer op karakter de week zal moeten uitzingen. Meestal gaat het de tweede week weer opwaarts. Een gegeven nu is dat er nu niets meer bij komt en daar ben ik echt heel blij om!

Tot zover.

Dit bericht is geplaatst in Mijn verhaal. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *